Káva, najpopulárnejší nápoj a súťažná disciplína, mladí baristi lámali rekord

11. apríla 2023

To, že je káva obľúbeným nápojom dospelých je všetkým známe. Avšak jej správna príprava je pre mnohých stále pokrytá rúškom tajomstva, ktoré opäť odhalili tí najlepší z najlepších z radov študentov v novom ročníku súťaže junior baristov, SLOVAK BARISTA CUP.

Po nechcenej „covid“ prestávke sa opäť všetko dostáva do „normálu“ a ani aktivity Medzinárodného Kávového Inštitútu nie sú výnimkou. Po úspešne ukončenom ročníku súťaže mladých baristov Slovak Barista Cup junior za rok 2022, sme prelomili rekord hneď v úvode nového, už siedmeho ročníka súťaže, ktorý odštartoval 04.apríla 2023 v Piešťanoch.

Najlepší junior baristi, barmani, chocolatieri, tea teanderi a someliéri sa aj v tomto roku stretli na pôde Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch. Deväť desiatok študentov zo Stredných odborných škôl a Hotelových akadémií zo Slovenska i Čiech si merali sily v kategóriách Junior Chocolatier, Junior Tea Tender , Junior Barkultur, Junior Barista a Mladý Someliér,  kde okrem najlepších výkonov samotných študentov sa zbierali body aj v rámci školy, ktorú súťažiaci reprezentovali. Najvyšší počet najlepších výkonov v jednotlivých kategóriách bol zárukou pre získanie  putovného pohára Ľudovíta Wintera a s ním spojenú prestíž medzi školami v danom odbore. 

Spomedzi všetkých kategórii, práve tá „kávičkárska“ hostila najviac súťažiacich a lámala rekordy. SLOVAK BARISTA CUP privítal viac ako štyridsať súťažiacich z dvadsiatich piatich Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii zo Slovenska i Čiech dokázalo, že káva a jej príprava sú súčasťou vysokej a modernej gastronómie. Ich profesionálne výkony, kreativita a nadšenie z povolania „barista“ prilákali pohľady a uznanie celého okolia. Rodinná atmosféra a výborná nálada každého zo súťažiacich opäť podčiarkla fakt, že kvalitná a chutná šálky kávy dokáže spájať nielen ľudí, ale aj krajiny i generácie. 

Aj siedmy ročník súťaže sa nesie v duchu hlavnej súťažnej disciplíny, v ktorej nechýba príprava dvoch espriess, dvoch cappuccin a dvoch voľných nápojov. Súčasťou voľného nápoja však okrem kávy bude v tomto roku aj sirup rodinnej francúzskej spoločnosti ROUTIN, ktorá má na Slovensku zastúpenie vďaka výhradnému partnerovi súťaže, spoločnosti Athea s.r.o. Ani rok 2023 nebude výnimkou a našich súťažiacich mierne potrápia samostatné disciplíny ako „nastavenie mlynčeka“ či „alternatívna príprava kávy“. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov sú aj  tomto roku hlavné body záujmu našich komisárov. Do každého kola prizývame certifikovaných komisárov a uznávaných odborníkov z Českej barmanskej asociácie a Medzinárodného Kávového Inštitútu. 

Prvé kolo sa nieslo v duchu vyrovnaných výkonov, ale aj príjemnej atmosféry vďaka ľudskému prístupu našich komisárov. Chuťovú stránku, ale i komunikatívnosť a servis hodnotili komisári Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD., Jiří Beníček, Lucia Partlová, Michal Štefanovič, Adam Tančin a Daniel Janáč. Technickú pripravenosť, dodržiavanie správnych postupov pri kávových nápojov i celkovú hygienu pracoviska hodnotili komisári Roman Pospíchal, Adam Troubil a Jiří Novák.

Nastaviť mlynček, správnu konzistenciu mletia či hmotnosť a ešte  v stanovenom čase či z 250g kávovníkových zŕn robí problém často aj skúseným baristom. Našim juniorom v prvom kole mierne pomáhali a body udeľovali komisári Oldřich Holiš junior a Ján Fuksa.

Správna teplota vody, správny pomer kávy a vody i konzistencia mletia či celkový postup sú základnými faktormi pre hodnotenie alternatívnej prípravy kávy, kde si každý súťažiaci losuje zo štyroch najviac využívaných príprav v gastronomických prevádzkach, FrenchPress, AeroPress, V60 či Chemex. Na všetko dohliadali komisári Miroslav Vrábel a Petra Palkovičová. 

A kto teda ovládol prvé kolo siedmeho ročníka súťaže mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP junior 2023?

V kategórii starších študentov ovládli prvé kolo:

1. miesto: Richard Kniezner, SSOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov​​

2. miesto: Eliška Bytčánková, SOŠ obchodu a služieb Čadca

3. miesto: Lea Fúsková, SOŠ obchodu a služieb Trnava 

V kategórii mladších študentov ovládli prvé kolo (študenti 1. ročníkov):

1.miesto: Sofia Jureková, SOŠ hotelová, Vysoké Tatry

2. miesto: Ľudmila Žižlavská, Střední škola gastronomie a obchodu Zlín

3. miesto: Eliška Gryčová, Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství AHOL, Ostrava 

Špeciálne ceny získali:

Najlepší voľný nápoj: Ellina Zhelezniak, SOŠ gastronómie a hotel. služieb Bratislava        

Najlepšia technika: Monika Matfiaková, Hotelová akadémia O. Brucknera Kežmarok

Najlepšia technika mlynčeka: Sabína Laffersová, Hotelová akadémia Košice

Škola s najväčším počtom úspešných študentov vo všetkých kategóriách „Piešťanského Pohára“ si odniesla okrem hodnotných cien aj putovný pohár ĽudovítaWintera, ktorým sa môže hrdiť jeden celý rok. Tento krát pohár zostal na pôde domácej školy, Hotelovej akadémie Ľ. Wintera Piešťany, ktorej študenti dokázali, že ich zručnosti a vedomosti sú obdivuhodné nielen v oblasti prípravy kávy, ale aj čokolády, čaju, miešaných nápojov a v degustácii vína.  

Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickejsúťaže

,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2023 Piešťany, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach

Prvé kolo máme už úspešne za sebou, avšak päť ešte pred sebou. To najbližšie nás čaká už 02. júna v spolupráci s SSOŠ EDUCO v Námestove. Nepremeškajte možnosť nazbierať ďalšie body za hlavnou výhrou súťaže mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP, ktorou zostáva aj pre rok 2023, fakultatívny zájazd do Brazílie. Spoznávať nielen pestovateľské zákulisie kvalitnej šálky kávy, ale aj  novú kultúru či životné príbehy pestovateľov kávy zostáva aj naďalej obrovskou motiváciou pre účasť v súťaži SLOVAK BARISTA CUP junior 2023.

Tešíme sa na vás v ďalších kolách, kde okrem bodov za hlavnou výhrou získate cenné skúsenosti a nových priateľov. 

Autor : Nicoletta Šalmíková

Fotografia : Stella Bartalová

Recent comments

*
*
*

Najnovšie príspevky: