8. ročník obľúbenej súťaže mladých baristov odštartoval v Piešťanoch

8. apríla 2024

8. ročník obľúbenej súťaže mladých baristov odštartoval v PiešťanochSLOVAK BARISTA CUP junior Piešťany.

Najlepší junior baristi, barmani, chocolatieri, tea teanderi a someliéri sa aj v tomto roku stretli na pôde Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch. Viac ako stovka študentov zo Stredných odborných škôl a Hotelových akadémií zo Slovenska i Čiech si merali sily v kategóriách Junior Chocolatier, Junior Tea Tender , Junior Barkultur, Junior Barista a Mladý Someliér,  kde okrem najlepších výkonov študentov, zbierali body aj samotné školy. Najvyšší počet najlepších výkonov v jednotlivých kategóriách bol zárukou pre získanie  putovného pohára Ľudovíta Wintera a s ním spojenú prestíž medzi školami v danom odbore.

Spomedzi všetkých kategórii, práve tá „kávičkárska“ hostila najviac súťažiacich

SLOVAK BARISTA CUP privítal viac ako štyridsať súťažiacich z dvadsiatich piatich Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii zo Slovenska i Čiech dokázalo, že káva a jej príprava sú súčasťou vysokej a modernej gastronómie. Ich profesionálne výkony, kreativita a nadšenie z povolania „barista“ prilákali pohľady a uznanie celého okolia. Rodinná atmosféra a výborná nálada každého zo súťažiacich opäť podčiarkla fakt, že kvalitná a chutná šálky kávy dokáže spájať nielen ľudí, ale aj krajiny i generácie.  

Nápoje SLOVAK BARISTA CUP

Súťažné disciplíny zostávajú nezmenené

Aj ôsmy ročník súťaže sa nesie v duchu hlavnej súťažnej disciplíny, v ktorej nechýba  príprava dvoch espriess, dvoch cappuccin a dvoch voľných nápojov. Súčasťou voľného nápoja okrem kávy aj naďalej zostávajú produkty rodinnej francúzskej spoločnosti ROUTIN, ktorá má na Slovensku zastúpenie vďaka výhradnému partnerovi súťaže, spoločnosti Athea s.r.o. Ani rok 2024 nebude výnimkou a našich súťažiacich mierne potrápia samostatné disciplíny ako „nastavenie mlynčeka“ či „alternatívna príprava kávy“. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov sú aj v tomto roku  hlavné body záujmu našich komisárov.

Baristky pri príprave voľného nápoja
Baristky pri príprave voľného nápoja – Sirup Athea

Čo prinieslo prvé kolo ôsmeho ročníka

Prvé kolo sa nieslo v duchu vyrovnaných výkonov, ale aj príjemnej atmosféry vďaka ľudskému prístupu našich komisárov. Chuťovú stránku, ale i komunikatívnosť a servis hodnotili komisári Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD., Jiří Beníček, Michal Štefanovič, Peter Šiška, Juraj Tokarčík, Marek Lӧrincz a Roman Pospíchal. Technickú pripravenosť, dodržiavanie správnych postupov pri kávových nápojov i celkovú hygienu pracoviska hodnotili komisári Jiří Novák, Ján Fuksa a Goran Jozić.

Nastaviť mlynček, správnu konzistenciu mletia či hmotnosť a ešte  v stanovenom čase a z 250g kávovníkových zŕn robí problém často aj skúseným baristom. Našim juniorom v prvom kole mierne pomáhali a body udeľovali komisári Oldřich Holiš junior a Martin Ladnak.

Správna teplota vody, správny pomer kávy a vody i konzistencia mletia či celkový postup sú základnými faktormi pre hodnotenie alternatívnej prípravy kávy, kde si každý súťažiaci losuje zo štyroch najviac využívaných príprav v gastronomických prevádzkach, FrenchPress, AeroPress, V60 či Chemex. Na všetko dohliadali komisári Dávid Omelka a Adam Tančin.

Komisári vždy v dobrej nálade
Komisári vždy v dobrej nálade

A kto teda ovládol SLOVAK BARISTA CUP junior Piešťany?

V kategórii starších študentov ovládli prvé kolo:

1. miesto: Vanesa Tomaníková, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany         

2. miesto: Richard Kniezner, SSOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov

3. miesto:  Kristína Kuchárová, Hotelová akadémia Žilina

V kategórii mladších študentov ovládli prvé kolo (študenti 1.ročníkov):

1.miesto: Tatiana Behanová, SOŠ obchodu a služieb Čadca

2. miesto: Lenka Mičániová, SOŠ obchodu a služieb Trnava

3. miesto: Karolína Kubaščíková, SOŠ obchodu a služieb Čadca

Špeciálne ceny získali:

,,Najlepší voľný nápoj“: Eva Zábojníková, Hotelová akadémia Žilina            

,,Najlepšia technika“: Adam Polák, Hotelová akadémia Prešov    

,,Najlepšia technika mlynčeka“: Monika Matfiaková, Hotelová akadémia O. Brucknera Kežmarok

Najlepší voľný nápoj – Eva Zábojníková
Adam Polák (Najlepšia technika) a Monika Matfiaková (Najlepšia technika mlynčeka)

Škola s najväčším počtom úspešných študentov vo všetkých kategóriách „Piešťanského Pohára“ si odniesla okrem hodnotných cien aj putovný pohár Ľudovíta Wintera, ktorým sa môže hrdiť jeden celý rok. Tento krát pohár zostal na pôde domácej školy, Hotelovej akadémie Ľ. Wintera Piešťany, ktorej študenti dokázali, že ich zručnosti a vedomosti sú obdivuhodné nielen v oblasti prípravy kávy, ale aj čokolády, čaju, miešaných nápojov a v degustácii vína. 

Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2024 Piešťany, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach.

Partneri SLOVAK BARISTA CUP

Najbližšie sa mladá baristická scéna stretne v druhom kole, a to 13. júna na pôde Súkromnej Spojenej školy EDUCO v Námestove. Tešíme sa na každého z vás.  

Recent comments

*
*
*

Najnovšie príspevky: