Posledné kolo súťaže SLOVAK BARISTA CUP prinieslo viac ako len vianočnú náladu

posledné kolo SLOVAK BARISTA CUP
9. januára 2024

Opätovné stretnutia viacerých generácii študentov, pedagógov či komisárov spájajúcich vášeň k povolaniu barista sú hlavným dôvodom pre organizovanie súťaže všetkých mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP. Posledné kolo je však vždy o niečo výnimočnejšie.

Posledná súťaž SLOVAK BARISTA CUP v roku 2023

Celý siedmy ročník sa nesie pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Štátneho inštitútu odborného vzdelávania a Slovenskej živnostenskej komory. Posledné kolo mala pevne v rukách Stredná odborná škola obchodu a služieb v Topoľčanoch pod vedením riaditeľa Mgr. Tomáša Laciku a za podpory priamo primátorky mesta Topoľčany, JUDr. Alexandry Gieciovej.

Medzinárodnú záštitu prevzal veľvyslanec Brazílie na Slovensku, jeho excelencia Gabriel Boff Moreiera, ktorý svojou účasťou dokázal, že aj tak veľkej krajine ako je Brazília, záleží na podpore odborného vzdelávania na Slovensku.

Veľvyslanec Brazílie na Slovensku, jeho excelencia Gabriel Boff Moreiera
Veľvyslanec Brazílie na Slovensku, jeho excelencia Gabriel Boff Moreiera

Voňavé oblátky, vyzdobené medovníky, lahodné drinky, chutná káva, ale najmä zručnosti šikovných študentov sprevádzali celý priebeh súťaže. Skutočnú zanietenosť a radosť študentov počas ukážky toho najlepšieho čo v nich je podčiarkla talentovaná moderátorka Adriana Ševčíková, ktorá sprevádzala viac ako tristo účastníkov z radov študentov, pedagógov a návštevníkov.

Spoločne sa nám podarilo vytvoriť úžasnú atmosféru a príjemné prostredie pre dvadsať päť súťažiacich zo štrnástich Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii z celého Slovenska.  13. december sa tak stal dňom oslavy kvalitnej a chutnej šálky kávy, v čele ktorej stáli študenti, pre ktorých je povolanie barista neoddeliteľnou súčasťou modernej gastronómie.

Cappuccino

Každý študent potrebuje aj správnu motiváciu. Tak ako pri prvých krokoch dieťaťa sú dôležitý rodičia, pri získavaní prvých zručností sú dôležitý odborní pedagógovia, ktorí nielenže dokážu pripraviť študenta do praxe, ale aj do života. Pedagóg sa tak pre nich stáva hlavným motivátorom, psychológom a najmä priateľom. V každom kole si ten najväčší potlesk zaslúžia oni. Posledné kolo prinieslo množstvo emócii, ktoré vyvrcholili ocenením a najmä poďakovaním aj vo forme objatia práve od ich zverencov.

Ocenenie a poďakovanie pre pedagógov
Ocenenie a poďakovanie pre pedagógov

Priebeh a hodnotenie súťaže

Baristické zručnosti si súťažiaci zmerali opäť na troch pomyselných „pódiách“. Nastavenie mlynčeka, alternatívna príprava kávy a samozrejme príprava dva krá espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj prevetrali zručnosti súťažiacich všetkých vekových kategórii. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov boli aj v poslednom kole hlavné body záujmu našich komisárov.

Chuťovú stránku, ale i komunikatívnosť a servis hodnotili komisári Peter Šiška a Maroš Brachňák zo spoločnosti Athea, Juraj Tokarčík, Vladimír Kmec, Andrea Lopatka a Evka Žureková zo spoločnosti TECTA Logistic.

Komisári súťaže

Technickú pripravenosť, dodržiavanie správnych postupov pri kávových nápojov i celkovú hygienu pracoviska hodnotili komisári Ján Fuksa a Nikoleta Šalmíková.

Nastaviť mlynček, správnu konzistenciu mletia či hmotnosť robí problém často aj skúseným baristom. Naši juniori sa však nenechávajú zahanbiť a z káv našich partnerov pripravujú chuťovo vyladené a oku lahodiace espressá, na ktoré dohliadal aj v tomto kole komisár Oldřich Holiš junior.

Komisári súťaže SLOVAK BARISTA CUP
Komisári súťaže SLOVAK BARISTA CUP

Správna teplota vody, správny pomer kávy a vody i konzistencia mletia či celkový postup sú základnými faktormi pre hodnotenie alternatívnej prípravy kávy, kde si každý súťažiaci losuje zo štyroch najviac využívaných príprav v gastronomických prevádzkach, FrenchPress, AeroPress, V60 či Chemex. Na všetko dohliadal komisár Dávid Omelka.

Na celý priebeh šiesteho kolá siedmeho ročníka dohliadal odborný garant súťaže Oldřich Holiš.

„Topoľčanskí víťazi“

Šieste kolo siedmeho ročníka súťaže mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP junior 2023 v Topoľčanoch sa stalo víťazným spolu pre 9 najlepších junior baristov. Pre každého z nich bola dominantou iná kategória.

V kategórii starších študentov ovládli prvé kolo:

1. miesto: Adam Vajda, Hotelová akadémia Nitra                    

1. miesto: Adam Vajda, Hotelová akadémia Nitra      

2. miesto: Adam Botka, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

2. miesto: Adam Botka, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

3. miesto: Dominika Birošíková, Stredná odborná škola, hotelová Horný Smokovec

3. miesto: Dominika Birošíková, Stredná odborná škola, hotelová Horný Smokovec

V kategórii mladších študentov ovládli prvé kolo (študenti 1.ročníkov):

1. miesto: Samuel Čelinák, Hotelová akadémia Nitra

1. miesto: Samuel Čelinák, Hotelová akadémia Nitra

2. miesto: Lenka Dobrovolná, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

2. miesto: Lenka Dobrovolná, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

3. miesto: Máriia Goncharuk, SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov

3. miesto: Máriia Goncharuk, SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov

Špeciálne ceny získali:

,,Najlepší voľný nápoj“:  Richard Kniezner, SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov        

,,Najlepší voľný nápoj“:  Richard Kniezner, SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov     

,,Najlepšia technika“:  Natália Jurčová, Súkromná Stredná škola Giraltovce  

,,Najlepšia technika“:  Natália Jurčová, Súkromná Stredná škola Giraltovce  

,,Najlepšia technika mlynčeka“:  Sarah Ferancová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

,,Najlepšia technika mlynčeka“:  Sarah Ferancová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže SLOVAK BARISTA CUP junior 2023 Topoľčany, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach.

Hoci bol minunlý rok – náročný rok presúvania technológii, prípravy stanovísk či hľadania partnerov, STÁLO TO ZATO!

Súťažiaci - Posledné kolo SLOVAK BARISTA CUP Topoľčany
Súťažiaci – Posledné kolo SLOVAK BARISTA CUP Topoľčany

Celí tím Medzinárodného Kávového Inštitútu vám úspešný štart do ďalšieho ešte „bláznivejšieho“ roka 2024.

Recent comments

*
*
*

Najnovšie príspevky: