Deň detí v podaní „kávičkovania“ Orava, centrum záujmu mladej baristickej scény

6. júna 2023

Školský rok sa nám už pomaly blíži ku koncu, avšak nový ročník súťaže mladých baristovSLOVAK BARISTA CUP junior 2023 pokračuje svojím druhým kolom v srdci Slovenska, na Orave. 

Medzinárodný deň detí oslavujú deti po celom svete primárne sladkosťami, hrami a šantením.  Tie naše „kávičkové“ deti, študenti stredných odborných škôl a hotelových akadémii si užili deň plný kávy, zdravej rivality a zábavy v priateľskej atmosfére študentov a pedagógov, pre ktoré je povolanie barista viac ako len hra. Nechýbalo získavanie nových vedomostí a zručností, oceňovanie tých najlepších z najlepších a rozdávanie bodov za hlavnou výhrou, ktorou zostáva aj naďalej fakultatívny zájazd do Brazílie.

Druhé kolo pod záštitou

Medzinárodný Kávový Inštitút za pomoci partnerov úspešne odštartoval už siedmy ročník obľúbenej súťaže mladej baristickej scény SLOVAK BARISTA CUP junior v apríli tohto roka. Celý ročník sa nesie pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Štátneho inštitútu odborného vzdelávania. Druhé kolo sa uskutočnilo 02. júna 2023 v spolupráci so Súkromnou Spojenou školou EDUCO v Námestove. 

Tridsiatka najlepších junior baristov na jednom mieste

Tridsať súťažiacich z dvadsiatich Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii z celého Slovenska sa stretlo na pôde školy so šesťdesiat ročnou tradíciou, ktorá v súčasnosti prechádza modernizáciou nielen priestorov a vybavenia, ale i vzdelávacích postupov a metód čím bude bližšie k svojim študentom a súčasným potrebám trhu práce. Baristické zručnosti si súťažiaci zmerali opäť na troch pomyselných „pódiách“. Nastavenie mlynčeka, alternatívna príprava kávy a samozrejme príprava dva krá espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj prevetrali zručnosti súťažiacich všetkých vekových kategórii. 

Aj druhé kolo 7. ročníka súťaže sa nieslo v duchu našich partnerov, ktorí hrdo podporujú budúcnosť kávovej kultúry na Slovensku, ktorá je v rukách týchto mladých ľudí. Celé druhé kolo sa nieslo v duchu kávy od spoločnosti MUSETTI a tak si nielen súťažiaci a komisári, ale aj bežní ľudia mohli vychutnať chuť pravého Talianska v jednej šálke. Základnými ingredienciami pre voľný nápoj v danom roku je káva a sirup rodinnej francúzskej spoločnosti ROUTIN, ktorá má na Slovensku zastúpenie vďaka výhradnému partnerovi súťaže, spoločnosti Athea s.r.o. Kombinácie našich súťažiacich prekvapili aj tých najskúsenejších komisárov.

Kto a čo hodnotí

Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov sú aj v tomto roku hlavné body záujmu našich komisárov. Do každého kola prizývame certifikovanýchkomisárov a uznávaných odborníkov z Českej barmanskej asociácie a Medzinárodného Kávového Inštitútu. 

Chuťovú stránku, ale i komunikatívnosť a servis hodnotili komisári Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD., Jiří Beníček, Martin Sloučka a Roman Florek. Technickú pripravenosť, dodržiavanie správnych postupov pri kávových nápojov i celkovú hygienu pracoviskahodnotili komisári Roman Pospíchal a Ján Fuksa.

Nastaviť mlynček, správnu konzistenciu mletia či hmotnosť robí problém často aj skúseným baristom. Naši juniori sa však nenechávajú zahanbiť a z káv našich partnerov pripravujúchuťovo vyladené a oku lahodiace espressa, na ktoré dohliadal aj v tomto kole komisár Oldřich Holiš junior. 

Správna teplota vody, správny pomer kávy a vody i konzistencia mletia či celkový postup sú základnými faktormi pre hodnotenie alternatívnej prípravy kávy, kde si každý súťažiaci losuje zo štyroch najviac využívaných príprav v gastronomických prevádzkach, FrenchPress, AeroPress, V60 či Chemex. Na všetko dohliadal komisár Miroslav Vrábel.

„Námestovskí víťazi“

Druhé kolo siedmeho ročníka súťaže mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP junior 2023v Námestove sa stalo víťazným spolu pre 9 najlepších junior baristov, pre každého z nich však bola dominantou iná kategória. 

V kategórii starších študentov ovládli prvé kolo:

1. miesto: Sarah Ferancová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany​​

2. miesto: Hana Bohušová, Stredná odborná škola obchodu a služieb Topoľčany 

3. miesto: Adam Botka, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany 

V kategórii mladších študentov ovládli prvé kolo (študenti 1.ročníkov):

1.miesto: Lenka Dobrovolná, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

2. miesto: Kristína Kuchárková, Hotelová akadémia Žilina

3. miesto: Rebeka Kičiňová, Stredná odborná škola gastronómie a cestovného ruchu Nitra

Špeciálne ceny získali:

,,Najlepší voľný nápoj“:​ Lea Fúsková, SOŠ obchodu a služieb Trnava           

,,Najlepšia technika“:  Richard Kniezner,  SOŠ hotelierstva a gastronómie MLADOSŤ Prešov

,,Najlepšia technika mlynčeka“: Michaela Koscelníková,  SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb J. Andraščíka Bardejov

Ich profesionálne výkony, kreativita a nadšenie z povolania „barista“ prilákali pohľady a uznanie celého okolia a dokázali, že káva a jej príprava sú súčasťou vysokej a modernej gastronómie. Rodinná atmosféra a výborná nálada každého zo súťažiacich opäť podčiarkla fakt, že kvalitná a chutná šálky kávy dokáže spájať nielen ľudí, ale aj krajiny i generácie. 

Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže

,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2023 Námestovo, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach

Prvé dve kolá máme už úspešne za sebou. Ani zďaleka však nie sme na konci. Po vytúženom letnom oddychu sa opäť stretneme v pokračovaní siedmeho ročníka súťaže SLOVAK BARISTA CUP junior 2023. Tešiť sa môžete na septembrovú Žilinu, októbrový Bardejov, novembrové Tatry a decembrové Topoľčany. 

Tešíme sa na vás v ďalších kolách, kde okrem bodov za hlavnou výhrou získate cenné skúsenosti a nových priateľov. Teraz však hor sa na leto plné oddychu, sladkého nič nerobenia a samozrejme „kávičkovania“. 

Celí tím Medzinárodného Kávového Inštitútu vám praje krásne a pokojné leto prežitév kruhu najbližších a s poriadnou dávkou zábavy a oddychu.

Fotografia – Veronika Laborecká Holišová

Recent comments

*
*
*

Najnovšie príspevky: