21. marca 2023
V Seredi dňa 21.03.2023
Prezident Medzinárodného Kávového Inštitútu, Oldřich Holiš, zvolal dňa 06.03.2023 stretnutie všetkých komisárov súťaže mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP junior. Oslovených bolo spolu 16 komisárov zo Slovenskej i Českej republiky.
Stretnutie komisárov sa uskutočnilo 16.03.2023 v čase od 10.00hod do 12.00hod v priestoroch Medzinárodného Kávového Inštitútu, Trnavská cesta 813 v Seredi za prítomnosti členov predstavenstvá Medzinárodného Kávového Inštitútu a 11 komisárov, z čoho 3 komisári z Českej republiky boli na stretnutí online formou prostredníctvom video hovoru.
Cieľom stretnutia bolo zjednotenie hodnotenia jednotlivých súťažných disciplín, nastavenie štandardov hodnotenia a výkonov súťažiacich pre rok 2023 ako aj nominácia komisárov pre prvé kolo nového ročníka súťaže, ktoré sa uskutoční 4.4.2023 v spolupráci s Hotelovou akadémiou Ľ. Wintera v Piešťanoch.
Harmonogram stretnutia:
1. Privítanie komisárov prezidentom Medzinárodného Kávového Inštitútu Oldřichom Holišom
2. Predstavenie cieľu stretnutia
(zjednotenie hodnotenia jednotlivých súťažných disciplín, nastavenie štandardov hodnotenia a výkonov súťažiacich pre rok 2023)
3. Podrobné predstavenie hodnotiacich hárkov súťažných disciplín a návrhy na zlepšenie prípadne zmeny
4. Prehodnotenie štýlu hodnotenia v jednotlivých kategóriách
(benevolentné bodovanie vs. prísne bodovanie, kde treba pritvrdiť a kde naopak treba ubrať)
5. Poukázanie na potrebu zladenia sa v hodnotení komisie pred každým kolo individuálne
(ako by mali kávové nápoje vyzerať, čo sa hodnotí ako sa hodnotí)
6. Prehodnotenie sporných bodov v propozíciách
7. Priestor na zlepšenie
Výsledok stretnutia
Výsledkom stretnutia bolo zjednotenie bodového hodnotenia jednotlivých disciplín ako aj prehodnotenie jednotlivých časti hodnotiacich hárkov s jasne definovaným prideľovaním a uberaním bodov pre konkrétny úkon súťažiaceho. Jednou z tém bolo aj prehodnotenie neustále sa opakujúcich chýb súťažiacich i konkrétnych propozícii pre každé kolo samostatne so sporne definovanými pravidlami, kde nastala jasná zhoda pri dodržiavaní pravidiel aj naďalej v súčasnom znení.
Počas stretnutia sa nastavili jasné pravidla hodnotenia a spôsoby zjednotenia komisárov pred každým kolo samostatne priamo napríklad aj cez ukážku pripravovaných kávových nápojov samotnými komisármi s poukázaním na správnosť či nesprávnosť konkrétneho nápoja.
Návrhy na zlepšenie
Po predstavení hlavných pravidiel a zjednotenia hodnotiaceho systému prišli od komisárov i členov predstavenstva návrhy na zlepšenie samotnej súťaže jej priebehu i komfortu súťažiacich. Okrem už spomenutého systému pravidelného stretnutia komisárov pred každým kolo súťaže a zjednotenia ich bodovania sa záver stretnutia niesol v duchu zabezpečenia komfortu pre súťažiacich v podobe 1 minúty času navyše na predstavenie či rozšírenie rozmedzia použitia hmotnosti kávy na jednu porciu pri súťažnej disciplíne „nastavenie mlynčeka“.
Komisári sa však zhodli aj v jednote hodnotenia pri vhodnosti oblečenia, úprave samotného súťažiaceho či jeho komunikatívnosti, prezentácii a celkového dojmu načo v posledných ročníkoch neprihliadalo v takej miere ako je potrebné.
Záver
Po prvom stretnutí komisárov boli spísané všetky návrhy a pripomienky, ktoré sú v súčasnosti vo fáze doplnenia u všetkých komisárov osobitne. Po aktualizovaní nových spôsobov hodnotenia či bodovania budú pripomienky zapracované do pravidiel súťaže SLOVA BARISTA CUP junior ako aj do propozícii konkrétneho kola. O zmenách budú vzdelávacie inštitúcie informované aj prostredníctvom emailu.
Recent comments