A JE TO TU! Chvíľa, na ktorú sme všetci čakali „SLOVAK BARISTA CUP“ junior po nechcenej prestávke odštartoval svoj siedmy ročník
Svetlú budúcnosť gastronómie postupne prestávajú vidieť aj študenti, čoho dôkazom je neustále klesajúci záujem o gastronomické odbory po celom Slovensku. Vďaka skvelým pedagógom však aj z mála študentov dokážeme vychovať profesionálny personál na odbornej úrovni, ktorý je pripravený hrdo reprezentovať vo svojom obore nielen seba a školu, ale i štát.
Po viac ako roku sa podarilo vytvoriť priestor aj pre mladé baristické talenty, ktoré odprezentovali svoje zručnosti počas súťaže študentov Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii zo Slovenska, „ SLOVAK BARISTA CUP“ junior. Prvé kolo siedmeho ročníka odštartovalo v Kávovom mestečku počas výstavy Danubius Gastro Incheba Expo Bratislava.
29. apríl sa stal dňom opätovných stretnutí študentov, pedagógov i komisárov, ktorí takmer dva roky zostali v dôsledku pandémie odrezaní od sociálneho i pracovného života. Svoje sily si prišlo zmerať 24 študentov z 12 škôl. Hoci nový ročník začal s oneskorením a po dlhšej prestávke, študenti si priniesli viac ako len natrénované zručnosti. Ich úprimný záujem, chuť pracovať či túžba vydať zo seba maximum bolo a je dôkazom, že kávová kultúra na Slovensku stavia na zdravých základoch.
Budúcnosť gastronómie i cestovného ruchu je najmä v mladých ľuďoch a študentoch, ktorí prevezmú štafetu odovzdávania získaných vedomostí i zručností. Ich najdôležitejšou úlohou však bude najmä správna motivácia ďalších generácií. O tú správnu motiváciu súčasnej mladej generácie baristov sa postarali tí najkompetentnejší, čestní hostia súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2022.
Mgr. Branislav Grӧhling -Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky
Mgr. Juraj Droba MA, MBA – Predseda Bratislavského samosprávneho kraja
Ing. Ján Dutko – Riaditeľ, odbor živnostenského podnikania, sekcia verejnej správy, Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Ing. Branislav Hadár – Riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania
Ing. Marek Dandár – Predseda krajskej zložky Bratislava, Slovenská živnostenská komora
Ing. Róbert Schmidt – Podpredseda krajskej zložky Trnava, Slovenská živnostenská komora
Aj siedmy ročník súťaže má plne v rukách Medzinárodný Kávový Inštitút za podpory Štátneho Inštitútu odborného vzdelávania a Slovenskej živnostenskej komory, ktorá prevzala záštitu nad organizáciu jednotlivých kôl na celoštátnej úrovni, vďaka čomu „SLOVAK BARISTA CUP“ junior získal oveľa širší rozmer, ktorý pomôže najmä študentom, ale i samotným vzdelávacím inštitúciám. Odborným garantom súťaže naďalej zostáva akreditované školiace stredisko Academy of Coffee.
Do komisie zasadli uznávaní odborníci zo slovenskej i českej kávovej scény, certifikovaní lektori Českej barmanskej asociácie a Medzinárodného Kávového Inštitútu, degustátori viacerých medzinárodných súťaží, ľudia s bohatými skúsenosťami s vedením úspešných podnikov v oblasti gastronómie Lucia Partlová , Petr Čapek , Adéla Mondeková , Tomáš Zahradil , Roman Pospíchal , Adam Troubil , Goran Jozic, Oldřich Holiš ml., Jaroslav Grexa a Miroslav Vrábel.
Na plynulosť a správnosť celej súťaže dohliadali zakladatelia a členovia predstavenstva Medzinárodného Kávového Inštitútu , Oldřich Holiš , Martina Holišová, Veronika Holišová, Nikoleta Šalmíková a Andrea Lopatka.
Hlavný program prebiehal na pomyselnom pódiu, kde sa všetci súťažiaci predviedli v príprave dva krát espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj, ktorého povinnou ingredienciou je káva. Všetky nápoje je potrebné pripraviť v časovom limite desať minút a za prísnych technických a hygienických postupov. Precízna a rýchla práca baristu za kávovarom, jeho komunikatívnosť a zdravé sebavedomie i kreativita servisu a symbióza chutí všetkých ingrediencii voľného nápoja je základom pre získanie špeciálnych cien ako ,,najlepšia technika“ a ,,najlepší voľný nápoj“.
Najlepšiu techniku predviedla Sára Ferancová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera v Piešťanoch a najlepší nápoj skombinoval Samuel Jablonský zo Súkromnej Spojenej školy EDUCO v Námestove.
Jednou z hlavných súťažných disciplín, na ktorú je kladený obzvlášť dôraz je disciplína ,,nastavenie mlynčeka“. Počas časového limitu desať minút a dvesto päťdesiat gramov kávovníkových zŕn musí súťažiaci pripraviť dokonalé espresso podľa predpísaných parametrov. Správna hrúbka mletia, dodržanie objemu a času extrakcie či celková hygiena sú základnými hodnotiacimi bodmi pre špeciálnu cenu „najlepšia technika mlynčeka“, ktorú získala Iveta Dudová Bašistová z Hotelovej akadémie Spišská Nová Ves.
K hlavným súťažným disciplínam sa už pred v predchádzajúcich ročníkoch pridala nová, vzdelávacia disciplína, ,,alternatívna príprava kávy.“ Súťažiaci losujú zo štyroch najviac používaných alternatívnych príprav na Slovensku i vo svete. Rozdielnosť hrúbky mletia, teploty vody i použitie správneho pomeru pomletého kávovníkového zrna a vody boli základnými hodnotiacimi parametrami pri príprave cez Chemex, Aeropress, FrenchPress a V60. Aj siedmy ročník bude alternatívna príprava kávy iba vzdelávacou disciplínou, a to najmä z dôvodu uľahčenia návratu súťažiacich do rozbiehajúceho sa vlaku súťaženia a uvoľnenia celkovej atmosféry jednotlivých kôl.
1. miesto: Tereza Zimová, SOŠ obchodu a služieb Trenčín
2. miesto: Viktória Ondrišková, SOŠ obchodu a služieb Trenčín
3. miesto: Natália Élešová, SOŠ gastronómie a služieb Šurany
1. miesto: Vanesa Tomaníková, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
Obrovskou motiváciou zúčastňovať súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior nie je len získavanie bodov za hlavnou výhrou, ktorou je aj naďalej fakultatívny pobyt na kávovníkových plantážach v Brazílii, no najmä opätovné stretnutie sa s priateľmi a získavanie nových skúseností a zručností od starších študentov, ale i pedagógov a samotných komisárov. Sme veľmi radi, že vďaka štedrým partnerom, ktorých neustále pribúda máme možnosť pokračovať v oceňovaní a šírení kávovej osvety aj naďalej.
Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže.
,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2022 Danubius Gastro Incheba, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach.
Recent comments