MLADÁ BARISTICKÁ SCÉNA SA OPÄŤ STRETLA NA JEDNOM MIESTE „SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2022 rozvoňal Nivy centrum v Bratislave
11. októbra 2022
Po viac ako roku nechcenej prestávky sa podarilo opäť vytvoriť priestor pre spájanie mladých baristických talentov. Súťaž študentov Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii zo Slovenska, „SLOVAK BARISTA CUP“ junior odštartovala prvé kolo siedmeho ročníka počas výstavy Danubius Gastro Incheba Expo Bratislava a ani druhé kolo nič nezastavilo.
Tento krát sa budúcnosť kávovej kultúry Slovenska stretla v obchodnom centre Nivy v Bratislave. 7. október sa stal dňom opätovných stretnutí študentov, pedagógov i komisárov. Svoje sily si prišlo zmerať 18 študentov z 10 škôl z celého Slovenska. Úprimný záujem študentov, chuť pracovať či túžba vydať zo seba maximum bolo a je dôkazom, že kávová kultúra na Slovensku stavia na zdravých základoch.
Aj siedmy ročník súťaže má plne v rukách Medzinárodný Kávový Inštitút za podpory Štátneho Inštitútu odborného vzdelávania a Slovenskej živnostenskej komory, ktorá prevzala záštitu nad organizáciu jednotlivých kôl na celoštátnej úrovni, vďaka čomu „SLOVAK BARISTA CUP“ junior získal oveľa širší rozmer, ktorý pomôže najmä študentom, ale i samotným vzdelávacím inštitúciám. Odborným garantom súťaže naďalej zostáva akreditované školiace stredisko Academy of Coffee.
Do komisie zasadli uznávaní odborníci zo slovenskej i českej kávovej scény, certifikovaní lektori Českej barmanskej asociácie a Medzinárodného Kávového Inštitútu, degustátori viacerých medzinárodných súťaží, ľudia s bohatými skúsenosťami s vedením úspešných podnikov v oblasti gastronómie Lucia Partlová, Jiří Beníček, Jozef Augustín, Michal Štefanovič , Roman Pospíchal, Jiří Novák, Oldřich Holiš ml. a Ján Fuksa. Na plynulosť a správnosť celej súťaže dohliadali zakladatelia a členovia predstavenstva Medzinárodného Kávového Inštitútu , Oldřich Holiš , Martina Holišová, Nikoleta Šalmíková a Andrea Lopatka.
Hlavný program prebiehal na pomyselnom pódiu, kde sa všetci súťažiaci predviedli v príprave dva krát espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj, ktorého povinnou ingredienciou je káva. Všetky nápoje je potrebné pripraviť v časovom limite desať minút a za prísnych technických a hygienických postupov. Precízna a rýchla práca baristu za kávovarom, jeho komunikatívnosť a zdravé sebavedomie i kreativita servisu a symbióza chutí všetkých ingrediencii voľného nápoja je základom pre získanie špeciálnych cien ako ,,najlepšia technika“ a ,,najlepší voľný nápoj“. Najlepšiu techniku a zároveň aj najlepší voľný nápoj sapodarilo v tomto kole predviesť Patrikovi Haviarovi, Hotelová akadémie Žilina.
Jednou z hlavných súťažných disciplín, na ktorú je kladený obzvlášť dôraz je disciplína ,,nastavenie mlynčeka“. Počas časového limitu desať minút a dvesto päťdesiat gramov kávovníkových zŕn musí súťažiaci pripraviť dokonalé espresso podľa predpísaných parametrov. Správna hrúbka mletia, dodržanie objemu a času extrakcie či celková hygiena sú základnými hodnotiacimi bodmi pre špeciálnu cenu „najlepšia technika mlynčeka“, ktorú získala Kristína Kelešiová, SOŠ obchodu a služieb Trenčín.
A KTO TEDA OVLÁDOL DRUHÉ KOLO 7. ROČNÍKA SÚŤAŽE ,SLOVAK BARISTA CUP“ JUNIOR 2022?
Kategória starších študentov:
1. miesto: Patrícia Macháčová, Hotelová akadémia Žilina
2. miesto: Terézia Hudáková, SSOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov
3. miesto: Samuel Jablonský, SSŠ EDUCO Námestovo
Kategória mladších študentov (študentov 1. ročníkov)
Obrovskou motiváciou zúčastňovať súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior nie je len získavanie bodov za hlavnou výhrou, ktorou je aj naďalej fakultatívny pobyt na kávovníkových plantážach v Brazílii, no najmä opätovné stretnutie sa s priateľmi a získavanie nových skúseností a zručností od starších študentov, ale i pedagógov a samotných komisárov. Sme veľmi radi, že vďaka štedrým partnerom, ktorých neustále pribúda máme možnosť pokračovať v oceňovaní a šírení kávovej osvety aj naďalej.
O tú správnu motiváciu súčasnej mladej generácie baristov sa postarali tí najkompetentnejší, čestní hostia súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2022, ktorí okrem odovzdania cien od našich partnerov prehovorili smerom k súťažiacim s poďakovaním za ich úsilie ako aj motiváciou o ďalšie rozvíjanie ich schopností. Ďakujeme za Vaše slová a prítomnosť pán Andrej Hutta, predseda rady zamestnávateľov pre OVP, PaedDr. Jozef Horák, riaditeľ SOŠ gastronómie a hotelových služieb Bratislava a Eva Žureková, konateľka špedičnej spoločnosti TECTA Logistic s.r.o.
K hlavným súťažným disciplínam sa už pred v predchádzajúcich ročníkoch pridala nová, vzdelávacia disciplína, ,,alternatívna príprava kávy.“ Súťažiaci losujú zo štyroch najviac používaných alternatívnych príprav na Slovensku i vo svete. Rozdielnosť hrúbky mletia, teploty vody i použitie správneho pomeru pomletého kávovníkového zrna a vody boli základnými hodnotiacimi parametrami pri príprave cez Chemex, Aeropress, FrenchPress a V60. Aj siedmy ročník bude alternatívna príprava kávy iba vzdelávacou disciplínou, a to najmä z dôvodu uľahčenia návratu súťažiacich do rozbiehajúceho sa vlaku súťaženia a uvoľnenia celkovej atmosféry jednotlivých kôl.
Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2022 Nivy centrum Bratislava, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach.
Link na všetky fotografie: https://www.facebook.com/media/set?vanity=KavovyInstitut&set=a.681575303396583
Recent comments