Generácia mladých baristov sa stretla na VÝCHODE -SLOVAK BARISTA CUP ovládol Bardejov

Slovak Barista Cup
25. októbra 2023

Zo západu a stredu Slovenska sa postupne presúvame aj na východ – Bardejov, kde si študenti nielenže užili deň plný kávy, ale aj krásy východného Slovenska a pravú „východňársku“ atmosféru. Kto ovládol štvrté kolo baristickej súťaže študentov všetkých vekových kategórii SLOVAK BARISTA CUP junior 2023?

Baristi ovládli Bardejov

Piatok 13.teho bol šťastným dňom pre devätnásť mladých baristov z celého Slovenska, ktorí sa stretli na pôde Strednej odbornej školy ekonomiky, hotelierstva a služieb J. Andraščíka v Bardejove.

SLOVAK BARISTA CUP BARDEJOV
SLOVAK BARISTA CUP BARDEJOV

Obe kategórie starších aj mladších študentov priniesli dych vyrážajúce výkony, chutné kávové kombinácie a kreativitu, ktorá môže byť inšpiráciou aj pre profesionálnych baristov a barmanov vo vysokej gastronómii. Aj štvrté kolo sa nieslo pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Štátneho inštitútu odborného vzdelávania a Slovenskej živnostenskej komory.

Baristické zručnosti predvádzalo spolu sedem „prváčikov“ v samostatnej kategórii mladších študentov a dvanásť starších, skúsenejších baristov. Všetci sa opäť predviedli na troch pomyselných „pódiách“. Nastavenie mlynčeka, alternatívna príprava kávy a samozrejme príprava dva krá espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj.

Cappuccino - príprava kávy

Do komisie zasadli aj profesionálni baristi z východu

Chuťovú stránku, ale i komunikatívnosť a servis hodnotili komisári, baristi Martin Ladnak, Pavol Herman, Andrea Lopatka a Adam Tančin. Technickú pripravenosť, dodržiavanie správnych postupov pri kávových nápojov i celkovú hygienu pracoviska hodnotili komisári Ján Fuksa a Oldřich Holiš starší.

Komisári SLOVAK BARISTA CUP
Komisári SLOVAK BARISTA CUP

Nastaviť mlynček, správnu konzistenciu mletia či hmotnosť robí problém často aj skúseným baristom. Naši juniori sa však nenechávajú zahanbiť a z káv našich partnerov pripravujú chuťovo vyladené a oku lahodiace espressá, na ktoré dohliadal aj v tomto kole komisár Oldřich Holiš junior.

Správna teplota vody, správny pomer kávy a vody i konzistencia mletia či celkový postup sú základnými faktormi pre hodnotenie alternatívnej prípravy kávy, kde si každý súťažiaci losuje zo štyroch najviac využívaných príprav v gastronomických prevádzkach, FrenchPress, AeroPress, V60 či Chemex. Na všetko dohliadal komisár Filip Tudor.

„Bardejovskí víťazi“

V každom kole sa na stupeň víťazov dostane až deväť súťažiacich. Každí z nich dominuje v inej kategórii, jedno však majú všetci spoločné – zanietenosť pre získavanie zručností a chuť podeliť sa o svoje skúsenosti, vďaka čomu hrdo reprezentujú nielen seba, ale i svoju školu či kraj.

V kategórii starších študentov ovládli prvé kolo:

1. miesto: Adam Botka, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany                     

2. miesto: Richard Kniezner, Súkromná SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov

3. miesto: Adam Vajda, Hotelová akadémia Nitra

V kategórii mladších študentov ovládli prvé kolo (študenti 1.ročníkov):

1.miesto:  Lenka Dobrovolná, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

2. miesto: Adam Polák, Hotelová akadémia Prešov

3. miesto: Mariia Goncharuk, Súkromná SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov

Špeciálne ceny získali:

,,Najlepší voľný nápoj“: Lea Fúsková, SOŠ obchodu a služieb Trnava

,,Najlepšia technika“: Ema Vrabcová, Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš

Zdroj: https://www.facebook.com/hotelovaakademiaLM

,,Najlepšia technika mlynčeka“: Viliam Kačmár, SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb J.A. Bardejov

Viliam Kačmár - Najlepšia technika mlynčeka

Ich profesionálne výkony, kreativita a nadšenie z povolania „barista“ prilákali pohľady a uznanie celého okolia. Rodinná atmosféra a výborná nálada každého zo súťažiacich opäť podčiarkla fakt, že kvalitná a chutná šálky kávy dokáže spájať nielen ľudí, ale aj krajiny a generácie.  

Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2023 Bardejov, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach.

Štyri kolá máme už úspešne za sebou. Pomaly, ale isto sa blížime ku koncu roka, a zároveň aj ku koncu siedmeho ročníka súťaže mladých baristov.  Stále však máte možnosť podporiť mladé baristické talenty priamo v ďalších kolách, a to konkrétne 24.11. vo Vysokých Tatrách a 13.12.2023 v Topoľčanoch.

Celí tím Medzinárodného Kávového Inštitútu vám praje krásny „mesiac kávy“ – október, plný kvalitnej kávy a skvelej nálady.

Recent comments

*
*
*

Najnovšie príspevky: