SLOVAK BARISTA CUP junior 2020

2. februára 2020

FOTOGALÉRIA

 

Nový rok, nové partnerstvá, nové príležitosti ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2020 už nie je len súťažou.

Už šiesty krát odštartovalo prvé kolo baristickej súťaže pre študentov Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii na Slovensku. Ani v tomto roku sme neukrátili našich súťažiacich o skvelú atmosféru najväčšej medzinárodnej gastro výstavy u nás, Danubius Gastro Incheba Bratislava. 24. január sa stal dňom ukážok najlepších baristických zručností spolu 27 študentov z 13 slovenských škôl. Kávové mestečko sa aj vďaka našim súťažiacim stalo dôkazom toho, že kávová kultúra na Slovensku ide vpred a má zdravý základ práve v mladej baristickej krvi.

Odbornosť súťaže zastrešuje aj naďalej akreditované školiace stredisko Academy of Coffee, nemecký školiaci systém Coffee Consulate a hlavný exportér výberovej kávy z Brazílie Capriocornio Coffees, kam každoročne cestujú a vzdelávajú sa celkoví víťazi našej súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior.  Ochrannú ruku a obrovskú podporu súťaže na celoštátnej úrovni prevzal MEDZINÁRODNÝ KÁVOVÝ INŠTITÚTŠtátny inštitút odborného vzdelávania, vďaka ktorým naša súťaž získava oveľa širší rozmer.

MEDZINÁRODNÝ KÁVOVÝ INŠTITÚT

Dobrovoľné, politicky nezávislé občianske združenie, ktoré združuje všetkých ľudí, spoločnosti i inštitúcie z oblasti kávovej kultúry a gastronómie na Slovensku a v zahraničí. Hlavným cieľom je vzdelávanie v oblasti kávy, najmä so zameraním sa na spôsoby jej prípravy, dovozu, spracovania, praženia, balenia a zároveň aj na jej propagáciu a osvetu v rámci Slovenska a zahraničia. Medzi základné činnosti inštitútu patrí organizovanie kultúrno-spoločenských akcii, vzdelávacích podujatí, odborných prednášok, workshopov, súťaží, a taktiež združovanie iných občianskych združení či inštitúcii za účelom rozširovania osvety.

ŠIOV – Štátny inštitút odborného vzdelávania

Priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Rozsahom svojich aktivít a činností reaguje na širokú problematiku odborného vzdelávania. Sleduje moderné európske trendy vychádzajúce z nových príležitostí pre Stredné odborné školy a Hotelové akadémie orientujúce sa na potreby trhu práce a kvalifikovanú pracovnú silu.   Vďaka tomuto inštitútu žiaci odborných škôl získavajú pred vstupom na trh práce rôzne výhody, ktorými sa zvyšujú šance na ich osobný úspech. Získavajú šancu pracovať na dobrých pozíciách v obore, ktorý vyštudovali a s prácou, ktorá ich napĺňa.  Šťastný a spokojný personál = šťastný  a spokojný zákazník.

Do komisie zasadli uznávaní odborníci zo slovenskej i českej kávovej scény.

Degustačná komisia:

Jozef Augustín – tútor kávovej kultúry na Slovensku, komisár viacerých medzinárodných baristických súťaží, certifikovaný lektor, odborný garant súťaže, čestný člen MKI

Lucia Šnircová – profesionálna baristka, komisárka viacerých baristických súťaží, majiteľka vyhľadávaného Coffee Shopu s výberovou kávou priamo od farmárov

Jiří Beníček – certifikovaný komisár CBA, komisár viacerých baristických súťaží, odborník na domácu prípravu kávy

Martin Sloučka – certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista a barman, komisár viacerých baristických súťaží, spoluzakladateľ značky LOHAS

Technická komisia:

Roman Pospíchal – certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista a barman, komisár viacerých baristických súťaží, ambasádor značky kávy Lamborghini a čistiacich prostriedkov Pully Caff.

Adam Troubil – certifikovaný komisár CBA, profesionálny barista a barman, komisár viacerých baristických súťaží, viacnásobný majster ČR, zakladateľ kávy LiveCoffee

Technická komisia mlynčeka:

Oldřich Holiš ml. – profesionálny barista, certifikovaný lektor, trojnásobný majster junior ČR v baristike, zakladateľ MKI

Komisia alternatívnej prípravy kávy:

Jaroslav Grexa  profesionálny barista, lektor a komisár viacerých baristických súťaží, zakladateľ a head barista JOE´ s Beans

Miroslav Vrábel – profesionálny barista, lektor a  komisár viacerých baristických súťaží, head barista Grand caffé brasserie, barista Urban House a obchodný zástupca spoločnosti Gastrocorp

Na plynulosť a správnosť celej súťaže dohliadali:

Oldřich Holiš – odborný garant súťaže, cofeológ, predseda SŽK a prezident MKI

Martina Holišová  zapisovateľka, zakladateľka MKI

Veronika Holišová – fotografka, zakladateľka MKI

Andrea Lopatka – moderátorka

Jednou z hlavných súťažných disciplín, na ktorú kladieme obzvlášť dôraz je disciplína nastavenie mlynčeka.“ Súťažiaci si losuje jednu z káv našich partnerov, slovenských i zahraničných pražiarov a počas časového limitu 10 minút a 250 gramov kávovníkových zŕn musí pripraviť dokonalé espresso podľa predpísaných parametrov. Správna hrúbka mletia, dodržanie objemu a času extrakcie či celková hygiena sú základnými hodnotiacimi bodmi. Najrýchlejšie nastavený mlynček z najmenej gramov použitej kávy sa podarilo dosiahnuť v prvom kole Petre Chudíkovej z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch, vďaka čomu získala špeciálnu cenu za ,,najlepšiu techniku mlynčeka.

K hlavným súťažným disciplínam sa už v minulom roku pridala nová, vzdelávacia disciplína, „alternatívna príprava kávy. Táto vzdelávacia disciplína sa premenila na bodovaciu a jej hodnotenie sa započítava do celkového bodovania. Súťažiaci losujú zo štyroch najviac používaných alternatívnych príprav na Slovensku i vo svete. Rozdielnosť hrúbky mletia, teploty vody i použitie správneho pomeru pomletého kávovníkového zrna a vody boli základnými hodnotiacimi parametrami pri príprave cez Chemex, Aeropress, FrenchPress a V60. Šťastná ruka pri losovaní a dodržanie všetkých potrebných krokov jednotlivej prípravy prinieslo špeciálnu cenu tohto kola ,, najlepšia alternatívna príprava kávy“ pre Štefana Gallika zo Strednej odbornej školy hotelovej Horný Smokovec.

Hlavný program prebiehal na pomyselnom pódiu, kde sa všetci súťažiaci predviedli v príprave dva krát espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj, ktorého hlavnou zložkou musela byť samozrejme káva. Okrem kávy sa každý súťažiaci musel vyhrať s ďalšími povinnými zložkami, ľubovoľným sirupom MONIN a čiernym nealkoholickým pivom STEIGER. Všetky povinné zložky nápoja najlepšie skombinovala a špeciálnu cenu za ,,najlepší voľný nápoj“ získala Paulína Bačová z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch.             

Poslednou vedľajšou, ale veľmi dôležitou, špeciálnou cenou je najlepšia technika“, ktorá sa odovzdáva za celkovú precíznosť a rýchlosť práce, komunikatívnosť, a samozrejme baristická zručnosť. V tomto kole sa tieto kritéria najlepšie podarilo splniť Alena Kalinovej z Hotelovej akadémie Brezno.

Obrovskou motiváciou zúčastňovať súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior nie je len získavanie bodov za hlavnou výhrou, ktorou je aj naďalej fakultatívny pobyt na kávovníkových plantážach v Brazílii, no najmä opätovné stretnutie sa s priateľmi  a získavanie nových skúseností a zručností od starších študentov, ale i pedagógov a samotných komisárov. Sme veľmi radi, že vďaka štedrým partnerom, ktorých neustále pribúda máme možnosť pokračovať v oceňovaní aj mladších žiakov v kategórii študentov prvých ročníkov, kedy si ten najlepší z nich taktiež bude môcť užiť výhru na brazílskych plantážach.

A kto teda získal svoje prvé body v štartovacom kole 6. ročníka súťaže „SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2020?

Kategória starších študentov:

1. miesto: Bogdan Shevcenko, Súkromná SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov

2. miesto: Júlia Filičková, Stredná odborná škola Stará Ľubovňa

3. miesto: Miriam Šmáľová, Hotelová akadémia Brezno

Kategória mladších študentov (študentov 1. ročníkov)

1. miesto: Laura Navrátilová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

2. miesto: Rebeka Mažgutová, Hotelová akadémia Žilina

3. miesto: Tereza Zimová, Stredná odborná škola obchodu a služieb Trenčín

Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2020 Danubius Gastro Incheba, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach.

Prvé kolo, prvé body a prvá aktivita MEDZINÁRODNÁHO KÁVOVÉHO INŠTITÚTU je úspešne za nami.  Je to však len začiatok. Najbližšie sa môžete tešiť na bohatý program a uznávaných odborníkov zo sveta kávy pri príležitosti Prvej kávovej konferencie, ktorá sa uskutoční 21. februára 2020 v priestoroch hotela Holiday Inn v Trnave. Neodmysliteľnou súčasťou našej spoločnosti a teda aj MKI a všetkých partnerov je organizovanie najväčšej kávovej udalosti roka „1. Kávového plesu na svete“, ktorého 6. ročník sa uskutoční 22. februára v priestoroch hotela Holiday Inn v Trnave. Každoročne sa oceňujú najväčší životný víťazí, rodiny s hendikepovanými deťmi a najlepšie baristické talenty súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior. Nepremeškajte tak možnosť byť aj tento rok pri zrode najväčších hviezd.

Mladé baristické talenty môžete prísť podporiť v ďalších kolách súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 7. 4. 2020 v spolupráci s Hotelovou akadémiou Ľ. Wintera v Piešťanoch a 7. 5. 2020 v spolupráci s Súkromnou Spojenou školou EDUCO v Námestove.

Nezabúdajte, je to len začiatok. Šancu vstúpiť do našej kávovej rodiny má každý. Dokážme spoločne, že nám záleží na budúcnosti kávového sveta.

Najnovšie príspevky: