Po letnom „drinkovaní“ sa rozohrievajú kávovary Mladá generácia baristov opäť dokazuje svoje kvality
4. októbra 2023
Školský rok nám úspešne odštartoval a s ním prichádzajú nielen dlhé hodiny sedenia v školskej lavici, ale aj cestovanie po Slovensku za novými výzvami, ktoré prináša už siedmy ročník súťaže mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP junior 2023.
SLOVAK BARISTA CUP na Hotelovej akadémii v Žiline
Aj tretie kolo sa nieslo pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Štátneho inštitútu odborného vzdelávania. V spolupráci s Hotelovou akadémiou v Žiline sa nám podarilo vytvoriť úžasnú atmosféru a príjemné prostredie pre dvadsať päť súťažiacich z trinástich Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii. 21. september sa tak stal dňom oslavy kvalitnej a chutnej šálky kávy, v čele ktorej opäť stáli študenti, pre ktorých je povolanie barista neoddeliteľnou súčasťou modernej gastronómie.
Baristické zručnosti si súťažiaci zmerali opäť na troch pomyselných „pódiách“. Nastavenie mlynčeka, alternatívna príprava kávy a samozrejme príprava dva krá espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj prevetrali zručnosti súťažiacich všetkých vekových kategórii.
Kto a čo hodnotí
Chuťovú stránku, ale i komunikatívnosť a servis hodnotili komisári Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD., Peter Šiška zo spoločnosti Athea, Juraj Tokarčík a Andrea Lopatka. Technickú pripravenosť, dodržiavanie správnych postupov pri kávových nápojov i celkovú hygienu pracoviska hodnotili komisári Miroslav Vrábel a Oldřich Holiš starší.
Nastaviť mlynček, správnu konzistenciu mletia či hmotnosť robí problém často aj skúseným baristom. Naši juniori sa však nenechávajú zahanbiť a z káv našich partnerov pripravujú chuťovo vyladené a oku lahodiace espressá, na ktoré dohliadal aj v tomto kole komisár Oldřich Holiš junior.
Správna teplota vody, správny pomer kávy a vody i konzistencia mletia či celkový postup sú základnými faktormi pre hodnotenie alternatívnej prípravy kávy, kde si každý súťažiaci losuje zo štyroch najviac využívaných príprav v gastronomických prevádzkach, FrenchPress, AeroPress, V60 či Chemex. Na všetko dohliadal komisár Dávid Omelka.
„Žilinskí víťazi“
Tretie kolo siedmeho ročníka súťaže mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP junior 2023 v Žiline sa stalo víťazným spolu pre 9 najlepších junior baristov. Pre každého z nich bola dominantou iná kategória.
V kategórii starších študentov zvíťazili:
1. miesto: Nataša Holíková, Súkromná Spojená škola EDUCO, Námestovo
2. miesto: Adam Vajda, Hotelová akadémia Nitra
3. miesto: Lea Fúsková, Stredná odborná škola obchodu a služieb Trnava
V kategórii mladších študentov zvíťazili (študenti 1.ročníkov):
1.miesto: Eva Zábojníková, Hotelová akadémia Žilina
2. miesto: Rebeka Kičiňová, Stredná odborná škola gastronómie a cestovného ruchu Nitra
3. miesto: Máriia Goncharuk, Stredná odborná škola hotelierstva a gastronómie MLADOSŤ Prešov
Špeciálne ceny získali:
,,Najlepší voľný nápoj“: Lea Marková, SOŠ obchodu a služieb Topoľčany
,,Najlepšia technika“: Richard Kniezner, SOŠ hotelierstva a gastronómie MLADOSŤ Prešov
,,Najlepšia technika mlynčeka“: Vivien Gavulová, SOŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra
Ich profesionálne výkony, kreativita a nadšenie z povolania „barista“ prilákali pohľady a uznanie celého okolia a dokázali, že káva a jej príprava sú súčasťou vysokej a modernej gastronómie. Rodinná atmosféra a výborná nálada každého zo súťažiacich opäť podčiarkla fakt, že kvalitná a chutná šálky kávy dokáže spájať nielen ľudí, ale aj krajiny i generácie.
Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže.
,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2023 Žilina, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach.
Tri kolá máme už úspešne za sebou. Ani zďaleka však nie sme na konci. Tešiť sa môžete na októbrový Bardejov (13.10.) , novembrové Tatry (24.11.) a decembrové Topoľčany (13.12.)
Celí tím Medzinárodného Kávového Inštitútu vám praje krásne a úspešné vykročenie do nového školského roka v kruhu priateľov a s poriadnou dávkou zábavy.
Recent comments