Školský rok sa nám už pomaly blíži ku koncu a najlepší junior baristi ho oslávili vo veľkom štýle. Osviežujúce miešané kávové nápoje, krémové cappuccina a voňavé espressá bol len zlomok ukážok zručností mladej baristickej scény v špeciálnom kole súťaže SLOVAK BARISTA CUP junior.
Súťaž SLOVAK BARISTA CUP junior je v hľadáčiku študentov Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii už viac ako 7 rokov. Za ten čas sa v jednotlivých disciplínach vystriedalo niekoľko stoviek mladších i starších študentov, ktorým káva učarovala aj vďaka „tútorovi“ kávovej kultúry na Slovensku, Doc. Pharm. Jozefovi Augustínovi PhD.
Žiaľ, hoci nás len prednedávnom opustil, jeho odkaz je v každom mladom baristovi. Orava sa tak stala miestom úcty a spomienky nielen na motivátora slovenských a českých baristov, ale najmä na človeka s obrovským srdcom, šibalským pohľadom a vždy láskavým prístupom.
ĎAKUJEME TI Doc. Pharm. Jozef Augustín PhD, že si bol našou súčasťou a aj vďaka tebe dnes môžeme sledovať zanietenosť mladých baristov. Odpočívaj v pokoji.
Medzinárodný Kávový Inštitút za pomoci partnerov úspešne odštartoval už ôsmy ročník obľúbenej súťaže mladej baristickej scény SLOVAK BARISTA CUP junior v marci tohto roka. Celý ročník sa nesie pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Štátneho inštitútu odborného vzdelávania.
Druhé kolo sa uskutočnilo 13. júna 2024 v spolupráci so Súkromnou Spojenou školou EDUCO v Námestove za podpory konateľky p. Oľgy Farskej, riaditeľky školy p. Ing. Yvony Kenderovej a zástupcu riaditeľa p. Mgr. Ľubomíra Petroviča.
Príjemnú atmosféru dotvorila prítomnosť a úžasná nálada viac ako dvadsiatich súťažiacich. Koniec školského roka sa tak stal dňom oslavy kvalitnej a chutnej šálky kávy, v čele ktorej stoja študenti, pre ktorých je povolanie barista neoddeliteľnou súčasťou modernej gastronómie.
Dvadsať štyri súťažiacich z pätnástich Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii z celého Slovenska predviedlo svoje baristické zručnosti opäť na troch pomyselných „pódiách“. Nastavenie mlynčeka, alternatívna príprava kávy a samozrejme príprava dva krá espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj prevetrali zručnosti súťažiacich všetkých vekových kategórii.
Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov sú aj v tomto roku hlavné body záujmu našich komisárov. Do každého kola prizývame certifikovaných komisárov a uznávaných odborníkov z Českej barmanskej asociácie a Medzinárodného Kávového Inštitútu.
Chuťovú stránku, ale i komunikatívnosť a servis hodnotili komisári Jiří Beníček, Martin Sloučka, Roman Florek a Juraj Tokarčík. Technickú pripravenosť, dodržiavanie správnych postupov pri kávových nápojov i celkovú hygienu pracoviska hodnotili komisári Roman Pospíchal a Oldřich Holiš.
Nastaviť mlynček, správnu konzistenciu mletia či hmotnosť robí problém často aj skúseným baristom. Naši juniori sa však nenechávajú zahanbiť a z káv našich partnerov pripravujú chuťovo vyladené a oku lahodiace espressa, na ktoré dohliadal aj v tomto kole komisár Oldřich Holiš junior.
Správna teplota vody, správny pomer kávy a vody i konzistencia mletia či celkový postup sú základnými faktormi pre hodnotenie alternatívnej prípravy kávy, kde si každý súťažiaci losuje zo štyroch najviac využívaných príprav v gastronomických prevádzkach, FrenchPress, AeroPress, V60 či Chemex. Na všetko dohliadal komisár Martin Ladnak.
Druhé kolo ôsmeho ročníka súťaže mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP junior 2024 v Námestove sa stalo víťazným spolu pre 9 najlepších junior baristov, pre každého z nich však bola dominantou iná kategória.
1. miesto: Adam Polák, Hotelová akadémia Prešov
2. miesto: Sarah Ferancová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
3. miesto: Nataša Holíková, Súkromná Spojená škola EDUCO Námestovo
1.miesto: Mariia Goncharuk, Súkromná SOŠ hotelierstva a gastronómie Mladosť Prešov
2. miesto: Tamara Marhavá, Hotelová akadémia Prešov
3. miesto: Laura Michalská, Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš
,,Najlepší voľný nápoj“: Vanesa Tomaníková, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
,,Najlepšia technika“: Tomáš Figura, Hotelová akadémia Prešov
,,Najlepšia technika mlynčeka“: Adriána Sitárová, Stredná odborná škola obchodu a služieb Dolný Kubín
Ich profesionálne výkony, kreativita a nadšenie z povolania „barista“ prilákali pohľady a uznanie celého okolia a dokázali, že káva a jej príprava sú súčasťou vysokej a modernej gastronómie. Rodinná atmosféra a výborná nálada každého zo súťažiacich opäť podčiarkla fakt, že kvalitná a chutná šálky kávy dokáže spájať nielen ľudí, ale aj krajiny i generácie.
Tešíme sa na vás v ďalších kolách, kde môžete získať okrem cenných skúseností aj nových priateľov. Teraz však hor sa na leto plné oddychu, sladkého nič nerobenia a samozrejme „kávičkovania“.
Celí tím Medzinárodného Kávového Inštitútu vám praje krásne a pokojné leto prežité v kruhu najbližších a s poriadnou dávkou zábavy a oddychu.
Recent comments