Kávové VIANOCE v podaní mladej baristickej scény! Slovak Barista Cup rozvoňal Žilinu
15. decembra 2024
Slovak Barista Cup rozvoňal Žilinu – Osviežujúce, ale aj teplé „vianočné“ kávové nápoje, krémové cappuccina a voňavé espressá bol len zlomok ukážok zručností mladých baristov z celého Slovenska, ktorí priniesli „čaro“ Vianoc v podobe lahodných chutí a skvelej nálady pre viac ako stovku divákov.
Najlepšie baristické výkony obdivovali stovky nadšencov kávy zo Žiliny
Medzinárodný Kávový Inštitút za pomoci partnerov úspešne odštartoval už ôsmy ročník obľúbenej súťaže mladej baristickej scény SLOVAK BARISTA CUP junior v marci tohto roka. Celý ročník sa nesie pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Štátneho inštitútu odborného vzdelávania.
Tretie kolo sa uskutočnilo 04. decembra 2024 v spolupráci s Hotelovou akadémiou v Žiline za podpory p. Márie Benedekovej, odbor školstva a športu Žilinského samosprávneho kraja a riaditeľky školy p. Ing. Heleny Milčevovej a celého jej skvelého tímu. Bolo nám cťou, byť súčasťou najnovších trendov modernej gastronómie, ktoré predstavila návštevníkom Hotelová akadémia v podobe Dňa otvorených dverí s bohatým programom plného ochutnávok a ukážok tých najžiadanejších povolaní a zručnosti v oblasti gastronómie. Blížiace sa najkrajšie sviatky roka sme tak spoločne odštartovali dňom oslavy kvalitnej a chutnej šálky kávy, v čele ktorej stoja študenti, pre ktorých je povolanie barista neoddeliteľnou súčasťou ich profesijného i osobného života.
Tridsať kreatívnych junior baristov na jednom mieste
Tridsať súťažiacich z pätnástich Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii z celého Slovenska predviedlo svoje baristické zručnosti opäť na troch pomyselných „pódiách“. Nastavenie mlynčeka, alternatívna príprava kávy a samozrejme príprava dva krá espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj.
Kto a čo hodnotí
Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov sú aj v tomto roku hlavné body záujmu našich komisárov. Do každého kola prizývame certifikovaných komisárov a uznávaných odborníkov z Českej barmanskej asociácie a Medzinárodného Kávového Inštitútu.
Chuťovú stránku, ale i komunikatívnosť a servis hodnotili komisári Nikoleta Šalmíková, Roman Florek, Juraj Tokarčík a Martin Ladnak. Technickú pripravenosť, dodržiavanie správnych postupov pri kávových nápojov i celkovú hygienu pracoviska hodnotili komisári Vladimír Kmec a Oldřich Holiš.
Nastaviť mlynček, správnu konzistenciu mletia či hmotnosť robí problém často aj skúseným baristom. Naši juniori sa však nenechávajú zahanbiť a z káv našich partnerov pripravujú chuťovo vyladené a oku lahodiace espressa, na ktoré dohliadal aj v tomto kole komisár Oldřich Holiš junior.
Správna teplota vody, správny pomer kávy a vody i konzistencia mletia či celkový postup sú základnými faktormi pre hodnotenie alternatívnej prípravy kávy, kde si každý súťažiaci losuje zo štyroch najviac využívaných príprav v gastronomických prevádzkach, FrenchPress, AeroPress, V60 či Chemex. Na všetko dohliadal komisár Miroslav Vrábel.
„Žilinskí víťazi“
Tretie kolo ôsmeho ročníka súťaže mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP junior 2024 v Žiline sa stalo víťazným spolu pre 9 najlepších junior baristov, pre každého z nich však bola dominantou iná kategória.
V kategórii starších študentov ovládli prvé kolo:
1. miesto: Sofia Jureková, Stredná odborná škola Hotelová, Vysoké Tatry
2. miesto: Sarah Ferancová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
3. miesto: Rebeka Kičiňová, Stredná odborná škola gastronómie a CR Nitra
1. Miesto: Sofia Jureková2. Miesto: Sarah Ferancová3. Miesto: Rebeka Kičiňová
V kategórii mladších študentov ovládli prvé kolo (študenti 1.ročníkov):
1.miesto: Dominik Špes, Stredná odborná škola Hotelová, Vysoké Tatry
2. miesto: Liliana Javorská, Hotelová akadémia Prešov
3. miesto: Marek Šandrík, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany
1. Miesto: Dominik Špes2. miesto: Liliana Javorská3. Miesto: Marek Šandrík
Špeciálne ceny získali:
,,Najlepší voľný nápoj“: Kyryl Vlasenko, Spojená škola Holíč
,,Najlepšia technika“: Eva Zábojníková, Hotelová akadémia Žilina
,,Najlepšia technika mlynčeka“: Vivien Galajdová, Hotelová akadémia Košice
,,Najlepší voľný nápoj“: Kyryl Vlasenko,,Najlepšia technika“: Eva Zábojníková,,Najlepšia technika mlynčeka“: Vivien Galajdová
Ich profesionálne výkony, kreativita a nadšenie z povolania „barista“ prilákali pohľady a uznanie celého okolia a dokázali, že káva a jej príprava sú súčasťou vysokej a modernej gastronómie. Rodinná atmosféra a výborná nálada každého zo súťažiacich opäť podčiarkla fakt, že kvalitná a chutná šálky kávy dokáže spájať nielen ľudí, ale aj krajiny i generácie.
Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2024 Žilina, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach
Celí tím Medzinárodného Kávového Inštitútu vám praje krásne a pokojné prežitie vianočných sviatkov a úspešný začiatok i celý priebeh nového roka, a to všetko s poriadnou dávkou rodinnej pohody a pevného zdravia.
Recent comments