Fakultatívny zájazd do Brazílie sa vrátil späť „do hry“. Po troch rokoch neočakávanej „stopky“ z dôvodu pandémie či iných cestovateľských obmedzení sme v júli tohto roka konečne mohli dopriať obľúbený cestovateľský zážitok našim študentom, víťazom súťaže mladých baristov „SLOVAK BARISTA CUP“ junior.
Vidieť naživo kávovníky, zber kávovníkových čerešní priamo spoza chrbta profesionálnych zberačov je snom každého nielen baristu, ale i nadšenca kávy. Súťaž SLOVAK BARISTA CUP junior plní sny študentom, mladým baristom už osem rokov. Zájazd do Brazílie si pravidelne užívali tí najlepší z najlepších, ktorým sa počas roka podarilo dosiahnuť najvyššie bodové skóre v závislosti od ich umiestňovania v jednotlivých kolách súťaže.
ROK 2023 PRIENISOL SÚŤAŽ OPÄŤ V PLNEJ SILE
Po „covid“ prestávke sa súťaž mladých baristov opäť preniesla do každého kúta Slovenska. Miesto opätovného stretávania sa, odovzdávania si nadobudnutých zručností a skúsenosti sa predstavilo v plných šiestich kolách. Cestovanie po celom Slovensku v spolupráci so Strednými odbornými školami a Hotelovými akadémiami prinieslo nových junior majstrov v baristike, ktorí už júli tohto roka odleteli spoznávať krásy Brazílie. Obe kategórie súťaže ovládla Hotelová akadémia Ľ. Wintera v Piešťanoch v podaní Adama Botku, v kategórii starších študentov a Lenky Dobrovolnej v kategórii mladších študentov.
„Súťaže mi dávajú priestor na kreativitu a možnosť experimentovať s rôznymi technikami a receptúrami. Začala som súťažiť, pretože som sa chcela zlepšovať v príprave a podávaní kávových nápojov. Výhra ma nesmierne potešila a zároveň veľmi prekvapila. Letieť na kávovníkové plantáže do Brazílie bol môj sen odvtedy, čo som sa začala venovať káve. Pobyt v Brazílii som si veľmi užila a najmä som sa priučila obrovskému množstvu nových a zaujímavých vecí“. Víťazka Lenka Dobrovolná
O ZÁBAVU BOLO POSTARANÉ
Začiatky kávového dobrodružstva odštartovali naši víťazi v jednom z najzvučnejších miest Brazílie, v Rio de Janiero. Spoznávanie tej pravej brazílskej kultúry, degustácia rôznych káv, národných jedál, či drinkov v miestnych podnikoch zakončili prechádzkou po najznámejšej a najkrajšej pláži sveta, Copacabana. Nechýbala prehliadka historických časti mesta so známymi monumentami ako „Socha Krista“ či „Schody Escadaria Selarón“.
Túžba vidieť naživo kávovníkové plantáže, samotné pestovanie, či zber kávovníkových čerešní však bola silnejšia, a tak sa už na druhý deň začal sen mladých baristov plniť. Presunuli sa na kávovníkovú plantáž Fazenda Dutra, ktorá je obklopená nepoškvrnenou prírodou a rozľahlými kávovníkovými plantážami. Na farme strávil náš tím niekoľko dní, počas ktorých spoznali celé pestovateľské zákulisie, ako aj spôsoby zberov či vplyv spracovania na výslednú chuť kávy.
Každý deň začínal poriadnou dávkou energie v podobe sladkých ovocných raňajok, ktorých súčasťou bolo rôzne tropické ovocie ako mango, avokádo či mini banány priamo z farmy. Nabití energiou a vzrušením z nepoznaného sa začalo presúvanie po jednotlivých častiach plantáže. Okrem „kochania sa“ krásami miestnej prírodnej scenérie, prebiehala diskusia o poveternostných podmienkach, klimatických zmenách, chorobách a tradíciách, ktoré ovplyvňujú chod celej farmy a priamo zasahujú aj do života jej obyvateľov. Ukážka rôznych foriem zberu a spôsobov spracovania či sušenia ako aj balenie a skladovanie bol záverečným programom prvých, vzdelávacích dní.
„Hlavným významom pre mňa a očakávaním bola edukácia, a teda vzdelávanie , čo sa určite naplnilo. Zároveň vďaka pobytu vnímam aj možnosť získania nových priateľov, spoznania výnimočných ľudí a doprania si oddychu „úteku“ s cieľom nadobudnutia ďalších cestovateľských zážitkov. Ako najväčší zážitok vnímam priateľskú atmosféru, ktorú sme prežili na farme Fazendas Dutra, ich pohostinnosť, rodinnosť a úžasnú atmosféru počas rodinnej oslavy, na ktorej sme boli čestnými hosťami“ zhodnotil výlet do Brazílie, víťaz kategórie starších študentov, Adam Botka.
Ďalšie dni sa program presunul priamo do vnútorných častí farmy, kde okrem praženia rôznych odrôd či samotnej degustácie kávy, prebiehali dlhé rozhovory o histórii danej pestovateľskej oblasti či rodine farmárov, bratov Dutrovcov.
„V roku 1999 sme s bratom zdedili 300hektárovú plantáž a tým sme prevzali zodpovednosť za naše rodinné dedičstvo. Dnes sa nám rozrástla na viac ako 1000 hektárov. Našu kávu spracovávame tak, aby mala prirodzenú sladkosť a „vybalancovanú“ chuť s prevahou ovocných tónov“, začínal rozprávanie jeden z bratov Dutrovcov.
Posledné dni na farme patrili zábave v podobe jazdenia na „korbe“ miestnych áut, sledovania západu slnku, či osvieženia sa pri miestnom vodopáde. Zábava gradovala pozvaním na rodinnú oslavu jedného člena rodiny, ktorá končila v skorých ranných hodinách. Naši víťazi sa tak nielen čosi priučili, ale aj získali nových priateľov a okúsili úprimnú radosť zo života miestnych farmárov.
„Mám mnoho vtipných príhod, ktoré sa nám stali hlavne počas pobytu na farme a rozhovorov s domácimi. Napríklad mali zaujímavú tradíciu Ak sme odišli z miestnosti začala domáca rodinka „mňaukať“, a keď sme sa vrátili začala“ vrčať“. Zmysel toho bol „When you step down, you’re like a weak cat, but when you come back, you’re like a strong tiger“ v preklade „Keď zostúpiš, si ako slabá mačka, no keď sa vrátiš, si ako silný tiger.“ dokončil rozprávanie o pobyte na farme bratov Dutrovcov, Adam Botka, víťaz kategórie starších študentov
Nastal čas zbaliť kufre a presunúť sa späť to ruchu veľkomesta. Posledné hodiny v Brazílii tak patrili návštevám miestnych podnikov, medzi ktorými bola aj jedna z najstarších kaviarni na svete, Confeitaria Colombo. Mohutné, drevené klenby dopĺňajúc obrovské zrkadlá s ligotavým kryštálom prezentované milým a ochotným personálom podčiarklo exkluzivitu pravej histórie brazílskej kultúry.
POBYT SA SKONČIL, NO POCITY ZOSTÁVAJÚ
Výlet po Brazílii sa už skončil, ale zážitky u našich víťazov zostanú dokonca života. A práve to je cieľom baristickej súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP junior. Zážitok, emócie a radosť z krásneho umenia nazývaného baristika budú vždy hlavným cieľom občianskeho združenia Medzinárodný Kávový Inštitút a všetkých jeho partnerov.
„Najdôležitejšie je začať. Treba skúšať nové veci, aj keď máte strach. Strach a nervozita sú úplne prirodzené. Sú to chvíľkové pocity, ktoré vie veľmi rýchlo nahradiť pocit radosti z víťazstva na vašej prvej súťaži. Ak človeka baví to, čo robí, mal by sa posúvať ďalej a stále na sebe pracovať“. zhodnotila svoje začiatky v baristike Lenka Dobrovolná, víťazka kategórie mladších študentov
Ďakujeme partneri, že aj vďaka vám môžu naši víťazi prežiť nezabudnuteľné chvíle.
Recent comments