Najlepší junior baristi, barmani, chocolatieri, tea teanderi a someliéri sa aj v tomto roku stretli na pôde Hotelovej akadémie Ľ. Wintera v Piešťanoch. Viac ako stovka študentov zo Stredných odborných škôl a Hotelových akadémií zo Slovenska i Čiech si merali sily v kategóriách Junior Chocolatier, Junior Tea Tender , Junior Barkultur, Junior Barista a Mladý Someliér, kde okrem najlepších výkonov študentov, zbierali body aj samotné školy. Najvyšší počet najlepších výkonov v jednotlivých kategóriách bol zárukou pre získanie putovného pohára Ľudovíta Wintera a s ním spojenú prestíž medzi školami v danom odbore.
Súťaž SLOVAK BARISTA CUP privítala viac ako štyridsať súťažiacich z dvadsiatich deviatich Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii zo Slovenska i Čiech. Káva a jej príprava sú súčasťou vysokej a modernej gastronómie. Profesionálne výkony, kreativita a nadšenie z povolania „barista“ prilákali pohľady a uznanie celého okolia. Rodinná atmosféra a výborná nálada každého zo súťažiacich opäť podčiarkla fakt, že kvalitná a chutná šálky kávy dokáže spájať nielen ľudí, ale aj krajiny i generácie.
Aj deviaty ročník súťaže sa niesol v duchu hlavnej súťažnej disciplíny, v ktorej nechýbala príprava dvoch espriess, dvoch cappuccin a dvoch voľných nápojov. Aj v tomto roku mierne potrápila súťažiacic samostatná disciplína, „nastavenie mlynčeka.“. Presnosť, rýchlosť, precíznosť, hygiena, komunikatívnosť každého z baristov sú aj v tomto roku hlavné body záujmu našich komisárov.
Prvé kolo sa nieslo v duchu vyrovnaných výkonov, ale aj príjemnej atmosféry vďaka ľudskému prístupu našich komisárov. Chuťovú stránku, ale i komunikatívnosť a servis hodnotili komisári Michal Štefanovič, Eva Žúreková, Roman Pospíchal, Martin Sloučka, Michal Pollák a Martin Ladnak. Technickú pripravenosť, dodržiavanie správnych postupov pri kávových nápojov i celkovú hygienu pracoviska hodnotili komisári Vladimír Kmec, Adam Troubil a Stanislav Cibuľa.
Nastaviť mlynček, správnu konzistenciu mletia či hmotnosť a ešte v stanovenom čase a z 250g kávovníkových zŕn robí problém často aj skúseným baristom. Našim juniorom v prvom kole mierne pomáhali a body udeľovali komisári Oldřich Holiš junior a Dávid Omelka.
V kategórii starších študentov ovládli prvé kolo:
1. miesto: Nataša Holíková,Súkromná SOŠ EDUCO Námestovo
2. miesto: Karolína Klúčarová, SOŠ obchodu a služieb Nové Mesto nad Váhom
3. miesto: Sofia Jureková, SOŠ, Hotelová Horný Smokovec
1.miesto: Nina Mária Hikániková, Hotelová akadémia Žilina
2. miesto: Tara Skopková, AHOL – Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství Ostrava
3. miesto: Nikola Pleváková, SOŠ obchodu a služieb Čadca
,,Najlepší voľný nápoj“: Laura Michalská, Hotelová akadémia LiptovskýMikuláš
,,Najlepšia technika“: Barbora Čubová, Střední škola gastronomie a obchodu Zlín
,,Najlepšia technika mlynčeka“: Adriana Bujnová, SOŠ gastronómie a služieb Šurany
Škola s najväčším počtom úspešných študentov vo všetkých kategóriách „Piešťanského Pohára“ si odniesla okrem hodnotných cien aj putovný pohár Ľudovíta Wintera, ktorým sa môže hrdiť jeden celý rok. Tento krát pohár putoval na pôdu Hotelovej akadémie do Žiliny, ktorej študenti dokázali, že ich zručnosti a vedomosti sú obdivuhodné, nielen v oblasti prípravy kávy, ale aj čokolády, čaju, miešaných nápojov a v degustácii vína.
Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2025 Piešťany, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach.
Najbližšie sa mladá baristická scéna stretne v druhom kole, a to 28. mája na pôde Súkromnej Spojenej školy EDUCO v Námestove. Tešíme sa na každého z vás.
Recent comments