A JE ROZHODNUTÉ! O ďalších mladých baristoch, ktorí poletia do Brazílie sa rozhodlo v Nitre

26. januára 2023

„Popandemický“ ročník súťaže mladých baristov SLOVAK BARISTA CUP junior priniesol vyrovnané výkony a množstvo emócii z opätovných stretnutí. Súťaž študentov Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii zo Slovenska, „SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2022 ovládla prvými dvoma kolami Bratislavu, avšak  to posledné zavítalo do mesta „pod Zoborom“.

Aj keď to znie bláznivo ukončovať rok začiatkom toho nového, bola to tá správna voľba. Po vianočnom oddychu sme sa opäť zhlboka nadýchli, oprášili kávovary a plný energie a nadšenia sme vstúpili do nového roka poriadnou dávkou mladých baristických výkonov. Rok 2023 začal veľkolepo vďaka poslednému kolu súťaže mladých baristov  SLOVAK BARISTA CUP junior za rok 2022, ktoré sa uskutočnilo 20. januára v spolupráci s SOŠ gastronómie a cestovného ruchu v Nitre. 

Aj siedmy ročník súťaže mal plne v rukách Medzinárodný Kávový Inštitút za podpory Štátneho Inštitútu odborného vzdelávania a Slovenskej živnostenskej komory, ktorá prevzala záštitu nad organizáciu jednotlivých kôl na celoštátnej úrovni, vďaka čomu „SLOVAK BARISTA CUP“ junior získal oveľa širší rozmer, ktorý pomôže najmä študentom, ale i samotným vzdelávacím inštitúciám. Odborným garantom súťaže naďalej zostáva akreditované školiace stredisko Academy of Coffee. 

Dvadsaťpäť súťažiacich z 15-tich Stredných odborných škôl a Hotelových akadémii zo Slovenska hodnotili uznávaní odborníci zo slovenskej i českej kávovej scény, certifikovaní lektori Českej barmanskej asociácie a Medzinárodného Kávového Inštitútu, degustátori viacerých medzinárodných súťaží, ľudia s bohatými skúsenosťami s vedením úspešných podnikov v oblasti gastronómie Lucia Partlová, Jiří Beníček, Jozef Augustín, Adam Tančin, Roman Pospíchal, Adam Troubil, Oldřich Holiš ml. a Ján Fuksa. Na plynulosť a správnosť celej súťaže dohliadali zakladatelia a členovia predstavenstva Medzinárodného Kávového Inštitútu , Oldřich Holiš , Martina Holišová,  Nikoleta Šalmíková a Andrea Lopatka. 

Hlavný program prebiehal na pomyselnom pódiu, kde sa všetci súťažiaci predviedli v príprave dva krát espresso, dva krát cappuccino a dva krát voľný nápoj, ktorého povinnou ingredienciou je  káva. Všetky nápoje je potrebné pripraviť v časovom limite desať minút a za prísnych technických a hygienických postupov. Precízna a rýchla práca baristu za kávovarom, jeho komunikatívnosť a zdravé sebavedomie i  kreativita servisu a symbióza chutí všetkých ingrediencii voľného nápoja je základom pre získanie špeciálnych cien ako ,,najlepšia technika“ a ,,najlepší voľný nápoj“Najlepšiu celkovú techniku prípravy predviedla Vivien Gavulová z domácej, Strednej odbornej školy gastronómie a cestovného ruchu, Nitra a najlepší voľný nápoj sa podarilo v tomto kole predviesť Vanese Tomaníkovej z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera Piešťany.

Jednou z hlavných súťažných disciplín, na ktorú je kladený obzvlášť dôraz je disciplína ,,nastavenie mlynčeka“. Počas časového limitu desať minút a dvesto päťdesiat gramov kávovníkových zŕn musí súťažiaci pripraviť dokonalé espresso podľa predpísaných parametrov. Správna hrúbka mletia, dodržanie objemu a času extrakcie či celková hygiena sú základnými hodnotiacimi bodmi pre špeciálnu cenu „najlepšia technika mlynčeka“, ktorú získala Michaela Babicová zo Strednej odbornej školy podnikania v remeslách a službách Senica.  

A KTO TEDA OVLÁDOL  TRETIE  KOLO 7. ROČNÍKA SÚŤAŽE

,,SLOVAK BARISTA CUP“ JUNIOR 2022?

Kategória starších študentov:

1. miesto: Ellina Zhelezniak, SOŠ gastronómie a hotelových služieb Bratislava 

2. miesto: Patrícia Macháčová, Hotelová akadémia Žilina

3. miesto: Tereza Zimová, SOŠ obchodu a služieb Trenčín

Kategória mladších študentov (študentov 1. ročníkov)

1. miesto: Nikita Mária Rigová, Hotelová akadémia Ľ. Wintera Piešťany

2. miesto: Lea Jakubíková, SOŠ  gastronómie a služieb Šurany 

3. miesto: Samuel Bilik, SOŠ obchodu a služieb Topoľčany

Obrovskou motiváciou zúčastňovať súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior nie je len získavanie bodov za hlavnou výhrou, ktorou je aj naďalej fakultatívny pobyt na kávovníkových plantážach v Brazílii, no najmä opätovné stretnutie sa s priateľmi  a získavanie nových skúseností a zručností od starších študentov, ale i pedagógov a samotných komisárov. Sme veľmi radi, že vďaka štedrým partnerom, ktorých neustále pribúda máme možnosť pokračovať v oceňovaní a šírení kávovej osvety aj naďalej. 

O tú správnu motiváciu súčasnej mladej generácie baristov sa postarali tí najkompetentnejší, čestní hostia súťaže ,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2022, ktorí okrem odovzdania cien od našich partnerov prehovorili smerom k súťažiacim s poďakovaním za ich úsilie ako aj motiváciou o ďalšie rozvíjanie ich schopností. Ďakujeme za Vaše slová a prítomnosť Ing. Eva Polášková, expertka pre vzdelávanie, Republiková únia zamestnávateľov, PhDr. Ľubica Libová, PhD., vedúca oddelenia školstva NSK, RNDr. Vladimír Gubiš, vedúci odboru školstva NSK, PaedDr. Peter Solárik, zodpovedný za skupiny odborov 63,64, Štátny inštitút odborného vzdelávania a priateľ kávy, umelec a herec Ján Greššo.

K hlavným súťažným disciplínam sa už pred v predchádzajúcich ročníkoch pridala nová, vzdelávacia disciplína, ,,alternatívna príprava kávy.“ Súťažiaci losujú zo štyroch najviac používaných alternatívnych príprav na Slovensku i vo svete. Rozdielnosť hrúbky mletia, teploty vody i použitie správneho pomeru pomletého kávovníkového zrna a vody boli základnými hodnotiacimi parametrami pri príprave cez Chemex, Aeropress, FrenchPress a V60. Aj siedmy ročník bola alternatívna príprava kávy iba vzdelávacou disciplínou, a to najmä z dôvodu uľahčenia návratu súťažiacich do rozbiehajúceho sa vlaku súťaženia a uvoľnenia celkovej atmosféry jednotlivých kôl. 

Poďakovanie patrí všetkým sponzorom, partnerom a priateľom baristickej súťaže

,,SLOVAK BARISTA CUP“ junior 2022, ktorí svojimi darmi, no najmä prístupom motivujú študentov pracovať na svojich zručnostiach.

Fotografie – Stella Bartalová

Text – Nicoletta Šalmíková

Recent comments

*
*
*

Najnovšie príspevky: